Nisbi Aidat 1. Taksit Son Ödeme Tarihi 31 Mayıs 2017'dir.

Değerli üyelerimiz;

Bildiğiniz üzere; Danıştay 8.Daire’nin 28.01.2016 tarih 2015/9561 E. sayılı kararı ile; "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Üye Aidatları İle Birlik Paylarının Tespitine Ait Yönetmelik"in 6.maddesinin b) fıkrası ile 10.maddesinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiş, bu hükümlerin uygulanması dava sonuna kadar ertelenmiştir.

Danıştay 8.Dairesi tarafından verilen bu karar, dava edilen Yönetmelik’in diğer maddeleri ile başka Yönetmeliklerdeki düzenlemeler açısından herhangi bir etki doğurmaz. Bu çerçevede; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliği’nin 16/a-2 maddesi yürürlükte olduğu gibi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Üye Aidatları İle Birlik Paylarının Tespitine Ait Yönetmeliğin 14-c maddesi de yürürlüktedir.

Türmob’un, Oda başkanlıklarına gönderdiği 07.04.2017 tarih 2382 sayılı yazısında da; Oda Yönetim Kurulu’nun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliği’nin 16/a-2 maddesini uygulamakla yetkili ve sorumlu olduğu, bu maddeler uyarınca Oda Yönetim Kurulu’nun nispi aidatları tahakkuk ve tahsil etmek sorumluluğunun olduğu belirtilmiştir.

Bu nedenlerle; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliği’nin 16/a-2 maddesi uyarınca, nispi aidatlar tahakkuk ettirilmiş olup, ödenmesi gerektiği hususunu bilgilerinize rica ederiz.

Saygılarımızla.

SMMM Odaları Yönetmeliği
MADDE 16– a-2: "Nispi Aidat: Çalışanlar listesine kayıtlı meslek mensupları ile bu listeye kayıtlı olmasalar dahi mesleki şirketlere ortak olan meslek mensuplarından alınan aidattır. Oda üyelerinden; bireysel olarak mesleki faaliyette bulunanlar, bir önceki yıla ilişkin gelir vergisi beyannamesindeki mesleki kazancının, şirket ortağı olanlar ise dağıtılsın veya dağıtılmasın beyan edilen kurum kazancından payına düşen tutarın % 1'ini nispi aidat olarak öderler. Aidatların ödeme zamanları ile konuya ilişkin diğer usul ve esaslar Birlik tarafından belirlenir."

Online İşlemler İçin Tıklayınız