e-Arşiv Fatura Uygulamasına Dâhil Olmayan Mükelleflerce Tutarı 5.000 Tl ve 30.000 Tl’yi Aşan Faturaların GİB Portalinden Düzenlenmesi

1  e- Arşiv (5 bin – 30 bin TL)  Fatura Düzenleme Kılavuzu

1 e-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce 1/1/2020 Tarihinden İtibaren Tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL’yi Aşan Faturaların Düzenleneceği Portal Kullanıma Açılmıştır. 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalı

1   5.000 / 30.000 TL ve Üzeri Düzenlenecek e-Arşiv Faturalar Hakkında GİB Duyurusu

Pe-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunludur.

P Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturaların topluca birlikte değerlendirilerek vergiler dâhil tutar toplamının söz konusu tutarları aşması halinde, bu faturalar e-Arşiv Fatura olarak düzenlenecektir.

P Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu satışların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu faturaların yerine e-Arşiv Fatura’nın e-Belge Portali üzerinden düzenlenerek, matbu kağıt faturalar iptal işlemine tabi tutulacaktır.

P Düzenlenen e-Arşiv Faturalar alıcılarına her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek alıcılarına teslim edilebilecektir.

P Düzenlenen e-Arşiv Faturaların, GİB’na ait https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresinden sorgulama ve doğrulama işlemleri yapılabilecektir.

P e-Arşiv Fatura bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. cihazlar üzerinden düzenlenebilecektir.

P e-Arşiv Fatura düzenleme portaline İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir.