ASMMMO tarafından Kocatepe Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Kurumlar Vergisi Semineri yoğun bir katılıma sahne oldu. YMM İrfan VURAL tarafından verilen seminerin açılış konuşmasında söz alan Oda Başkanı Ali ŞAHİN şunları söyledi: Çok değerli meslektaşlarım ve stajyer arkadaşlarım hoş geldiniz. Sunumu İrfan hocamızla Serkan KUMDAKCI beraber yapacaktı ama Serkan KUMDAKCI cenazesinin olmasından dolayı katılamadı. Sayın İrfan VURAL tek başına yapacak. Biliyorsunuz bu beyan süreleriyle ilgili yeni gelişmelerden haberdar oldunuz. Gelir idaresi yıllardır bize bu konuda bazı gerekçelerle beyan sürelerinin ödeme tarihlerine karşı çıkıyordu. Erteleme opsiyonumuz var bunu ödeme tarihine kadar çekebiliyorsunuz. Eğer ödeme tarihine biz beyan sürelerini çekersek artık bizden bir daha uzatma talebinde bulunamazsınız. Bunu da göz önünde bulundurun diyorlardı. Bizde bu sürekli size süreci uzatıp uzatmayacaklarından emin olamıyorduk sıkıldık tükendik. Bu meslek örgütümüzün talebidir. Başlangıçta belki ödemelerle ilgili o günkü teknoloji bu kadar gelişmediği için bankalarda iki günlük bir ödeme süresi verildiği için bu süre konulmuştu. Artık ona da gerek kalmadığı için bunu artık birleştirip bizde size bu taleplerle gelmeyelim meslektaşımızda artık uzama olmayacağını bilerek çalışmalarını yaparlar. Israrla söylemlerimizden sonra bu konuda ikna olup bu süreleri bizim talebimiz doğrultusunda bizim isteklerimiz doğrultusunda ödeme süreleriyle birleştirmiş oldular. Bundan öncede kesin mizanlarla ilgili yıllarca bunların gereksiz olduğunu belirten meslek örgütünün talebini dikkate alarak kaldırdılar. Ve yine defter tasdik bilgilerinin sisteme girilmesinin gereksiz olduğunu, çünkü noterlerin bir nüshasını vergi dairelerine ve ticaret siciline gönderdiğini dolasıyla aynı işlemin tekrar yapılmasının gereksiz olduğunu söyledik bu yoldan itibaren oda kaldırılmış oldu. Bu tür gelişmeler bizim açımızdan çok önemli. Geçmiş yıllarda bu tür taleplerimize çok sıcak bakılmamasından dolayı üzerimizde olan iş yükü daha da artmakta idi. Kamu kurumlarının taleplerimizi dikkate alıyor olması meslek camiamız açısından sevindirici gelişmeler olduğunu belirtmek isterim.
Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum ne yazık ki çok iç açıcı değil; Toplam dış borcumuz Merkez Bankası verilerine göre 444 Milyar Dolardır. Asıl tehlike toplam dış borcumuzun GSYİH oranı %56,7’ye ulaşmış olmasıdır. 2001’de de bu oran %56,6’ya ulaşmıştı.
Yapısal önlemler alınmazsa benzer durumları yaşamamız dilim varmıyor ama kaçınılmaz gözükmektedir. 75’e 25 olan dolaylı vergi dolaysız vergi oranının tersine çevrilmesi hiç olmazsa yarı yarıya olması sağlanmalıdır. Şu anda vergi yükünün büyük bir kısmı vatandaşın üzerindedir. Bunun sonucu olarak vatandaşın alım gücü azalınca devletin vergi gelirleri de (bu döngüden dolayı) azalmaktadır dedi.