Değerli üyemiz,
Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6770 sayılı Kanun 27.01.2017 tarih 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
6770 sayılı Kanun ile Damga Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.
Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Saygılarımla,
Ali ŞAHİN
Başkan
• Damga Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 2 nci maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde yapılan düzenleme ile;
P Döviz kazandırıcı faaliyet olarak uluslar arası yük taşımacılığı ile ilgili kağıt ve işlemlere uygulanan damga vergisi istisnası kapsamına yolcu taşımacılığına ilişkin işlem ve kağıtlar da dahil edilmiştir.
• Harçlar Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 3 üncü maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddesinde yapılan düzenleme ile;
PDöviz kazandırıcı faaliyet olarak uluslar arası yük taşımacılığı ile ilgili kağıt ve işlemlere uygulanan harç istisnası kapsamına yolcu taşımacılığına ilişkin işlem ve kağıtlar da dahil edilmiştir.
Kanunun 4 üncü maddesi ile 492 sayılı Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin “XIII- Bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden ve bunların vizelerinden alınacak harçlar:” başlıklı bölümünde yapılan değişiklik ile;
P Bağlama kütüğüne kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarından alınan yıllık vize harçları kaldırılmıştır.
• Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 7 nci maddesi ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun “Araçlar, Kıymetli Maden ve Petrol Aramaları ile Ulusal Güvenlik Harcamaları ve Yatırımlarda İstisna” başlıklı 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine “teçhizat teslimleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları” ibaresi eklenmiştir. Yapılan değişiklik ile;
P Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Kanunun 8 inci maddesi ile 3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasında yapılan düzenleme ile;
PBelediyeler ve il özel idarelerinin mülkiyetindeki taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri KDV istisnası kapsamına alınmıştır.
Kanunun 9 uncu maddesi ile 3065 sayılı Kanuna eklenen “Geçici Madde 36- “ hükmü doğrultusunda;
P27.01.2017 tarihinden önce belediyeler ve il özel idareleri tarafından iktisadi işletme oluşturmaksızın yapılan taşınmaz teslimlerinde katma değer vergisi aranmayacak, geçmişe dönük herhangi bir tarhiyat yapılmayacak, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar terkin edilecek ve tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmeyecektir.
Kanunun 10 uncu maddesi ile 3065 sayılı Kanuna eklenen “Geçici Madde 37- “ hükmü doğrultusunda;
P İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında;
-Asgari 50 milyon Türk lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde,
-50 milyon Türk lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen yıl içerisinde,
talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade edilecektir.
Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, iade edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
Kanunun 16 ncı maddesi ile 3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin (2) numaralı fıkrasına eklenen cümle ile;
P Mahsuben iade edilmeyen Katma Değer Vergisi’nin Maliye Bakanlığınca belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemler itibarıyla yılı içinde nakden iade edilebileceği hüküm altına alınmıştır.
• 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 26 ncı maddesi ile 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna eklenen Geçici 2 nci madde ile yapılan düzenleme doğrultusunda,
P 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçlara ilişkin olarak;
-Ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten 27.01.2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılacaktır.
-2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, (Orman köylüleri ile bu köylülerce kurulan tarımsal kalkınma kooperatiflerine kullandırılan krediler ile tarımsal amaçlı kooperatifler ve bunların ortaklarına kullandırılan kredilerin taksitleri hariç) taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılmıştır.
-Peşin veya taksitli ödeme seçenekleri tercih edilerek yapılandırılan alacakların tamamının, ödenmesi gerektiği tarihten, 21.07.2017 tarihine kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 2017 Mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi şartıyla Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi hükmüne göre indirim yapılacak olup katsayı uygulanmayacaktır.
-Peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarları süresinde ödemeyerek Kanundan yararlanma hakkını kaybedenlerce, 30.04.2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye yazılı olarak başvuruda bulunularak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilgili katsayı uygulanmak suretiyle yapılandırılan tutarın, 21.01.2017 tarihine kadar ödenmesi gereken taksitlerin 31.05.2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) diğer taksitlerin ise uzatılan ödeme sürelerinde ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.
-Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarın tamamını indirim uygulanmaksızın ödeyenler, 31.12.2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) yazılı olarak talep etmeleri durumunda, fazla ödenen tutarlar ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilecektir.
• Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 27 nci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna eklenen Geçici 71 nci madde ile yapılan düzenleme doğrultusunda;
P2016 yılında başlatılan asgari ücret artışından kaynaklanan sigorta prim desteği 2017 yılında da devam ettirilmesi hüküm altına alınmıştır.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran işverenlere sağlanan bu destekle ilgili;
-2016 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenen tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2017 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
-2017 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2017 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için Bakanlar Kurulunca tespit edilen günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Hazinece karşılanacaktır.
Söz konusu destekten 2017 yılında aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş, primlerini süresinde ödemiş olan, kayıt dışı istihdam durumu olmayan işverenler faydalanacaktır. Ayrıca Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanun kapsamında ödeyen işverenler destekten yararlanabilecektir.
Kanunun 28 nci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna eklenen Geçici 72 nci madde ile yapılan düzenleme doğrultusunda;
P Asgari ücret desteğinden yararlanan işverenler için prim ödemelerinin ertelenmesi imkanı sağlanmıştır.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinden, asgari ücret desteği alanların, asgari ücret desteği hesabında dikkate alınacak prim ödeme gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden;
2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarlarını sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları içinde Kurumca belirlenecek tarihe kadar ödenebilecektir.
Damga vergisi ve issizlik sigortası prim borçlarının ertelenmesi söz konusu olmadığından prim teşviklerinden yararlanmak için ertelenen tutar dışında kalan primlerinde süresinde ödenmesi gerekmektedir.
• Kurumlar Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 29 uncu maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine eklenen fıkra ile yapılan düzenleme doğrultusunda;
P Sanayi Sicil Belgesine haiz ve fiilen üretim faaliyeti ile iştigal eden küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin birleşmeleri halinde, birleşme tarihinde sona eren hesap dönemi de dahil olmak üzere üç hesap döneminde üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarının kurumlar vergisi oranını % 75’e kadar indirimli uygulatmaya ve indirim oranını farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.
Kanunun 30 uncu maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanuna eklenen Geçici 9 uncu madde ile yapılan düzenleme doğrultusunda;
P 2017 takvim yılında imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamalarında yatırıma katkı oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu yetki sınırları artırılmıştır.
• İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler;
Kanunun 35 üncü maddesi ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “İş Güvenliği Uzmanı Görevlendirme Yükümlülüğü” başlıklı geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1/1/2017” ibaresi “1/1/2019” ve “1/1/2018” ibaresi “1/1/2020” şeklinde değiştirilmiştir. Yapılan değişiklik ile;
P İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 01.01.2020 tarihine kadar, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 01.01.2019 tarihine kadar, (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi kaydıyla yerine getirilmiş sayılacaktır.