2018 Yılı Defter Tutma Hadleri - Sınıf Değiştirme

news-details

Değerli Üyemiz,

 

Bilindiği üzere VUK’nun 176 ncı maddesi defter tutma bakımından tüccar sınıflarını, 177 - 178 inci maddeleri birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutma hadlerini,  179–180-181 nci maddeleri ise sınıf değiştirme konularını düzenlemiştir.

 

Vergi Usul Kanununda yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarları her yıl Kanunun Mükerrer 414 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü doğrultusunda belirlenerek yayınlanan tebliğ ile ilan edilmektedir.

 

Maliye Bakanlığı; 11.11.2017 tarih 30237 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 484) ile 2017 yılı için yeniden değerleme oranını % 14,47 (ondört virgül kırkyedi) olarak tespit etmiştir.

 

Tüccarların; bulundukları sınıfları, hesap dönemi sonundaki iş hacimlerini ve  VUK Tebliği ile belirlenen bilanço esasına göre defter tutma hadlerini dikkate alarak 2018 yılında kullanacakları defterleri  tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

 

Vergi Usul Kanununun 176 ncı maddesinde “I inci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre, II nci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre, defter tutarlar.” hükmü yer almaktadır. I inci sınıfa dahil tüccarlara ilişkin  177 nci maddenin (1-3) fıkralarında yer alan hadlerinde yer aldığı VUK genel tebliği ise henüz yayınlanmamıştır.


 

2018 faaliyet döneminde kullanılacak defterlerin tasdik işlemlerinin Aralık ayı sonuna kadar yaptırılması zorunluluğu nedeniyle sürenin azalması dikkate alınarak,  tutulacak defterlerin belirlenmesinde ihtiyaç duyulacak VUK. Md. 177 – Bilanço esasına göre defter tutma hadleri,  VUK’nun Mük. 414 üncü maddesi doğrultusunda;

 

 

1- Yıllık

 

 

Alış tutarı

:

190.000.- TL

Satış tutarı

:

260.000.- TL

2- Yıllık gayrisafi iş hasılatı

:

 100.000.- TL.

3- İş hasılatının beş katı ile yıllık

 satış hasılatının toplamı

:

190.000.- TL

 

olarak hesaplanmıştır.

 

Bakanlar Kurulu, VUK’nun mük. 414 üncü maddesine göre tespit edilen maktu had ve miktarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.

 

Cezalı işlemlerle karşılaşılmaması bakımından 2018 faaliyet döneminde kullanılacak defterlerin tasdik ettirilmesinde; aşağıda yer alan tüccar sınıfları, defter tutma hadleri, sınıf değiştirmeye ilişkin açıklamalar ve özelge örneklerinin dikkate alınmasında yarar bulunmaktadır.

 

Üyelerimize kolaylık sağlaması amacıyla gerçek kişi tacirlerle ilgili 2018 yılı faaliyet dönemi için sınıf belirleme ve defter tutma esasının tespitine ilişkin hazırlanan hesaplama tablosu ektedir.

 

Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

 

Saygılarımla,

 

Ali ŞAHİN

Başkan

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş