Muhtasar ve Prim Hizmet Beyanı Sistemine Geçiş 1 Mart 2020 Tarihine Ertelendi

Değerli üyemiz,

Bilindiği üzere;  “Muhtasar Beyanname” ile “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi”nin birleştirilmesi sonucunda oluşturulan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’nin verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği 1 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği 18.02.2017 tarih 29983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

P Tebliğin geçici 2 nci maddesi hükmü gereğince tebliğin uygulanmasına Kırşehir ili merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler / işverenler için Haziran ayında verilmesi gereken beyannameler dahil olmak üzere 1 Haziran 2017 tarihinden itibaren,

P Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 3 Sıra No.lu Tebliğin 3 üncü maddesi ile eklenen “Uygulamaya geçişin yaygınlaştırılması” başlıklı geçici 4 üncü madde hükmü doğrultusunda Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler / işverenler için tebliğin uygulanmasına 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlandı.

09.02.2020 tarih  31034 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 7) ile  Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nin geçici 4 üncü maddesi ile 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bentlerinde değişiklik yapıldı.

Yapılan değişiklik doğrultusunda;

PTebliğin uygulanmasına Bursa, Eskişehir ve Konya illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler / işverenler (281 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen bankalar hariç) için 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlanacaktır.

P Uygulama kapsamına giren mükelleflerce/işverenlerce Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya illeri dışındaki başka bir ilde istihdam edilmekle birlikte ücret ödemeleri veya tahakkuku bu illerde yapılan çalışanların ücret ödemeleri üzerinden tevkif edilen vergiler ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya illerindeki yetkili vergi dairelerine elektronik ortamda gönderilecektir.

P Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya illerinde istihdam edilmekle birlikte ücret ödemesi veya tahakkuku bu iller dışında bir ilde yapılan çalışanların ücret ödemeleri üzerinden tevkif edilen vergilere ait muhtasar beyanname, ücret ödemesi veya tahakkukun yapıldığı yer vergi dairesine verilecektir. Ayrıca bu sigortalılara ait aylık prim ve hizmet belgeleri ise elektronik ortamda (e-bildirge) Kuruma verilmeye devam edilecektir.

Tebliğin uygulanması kapsamındaki iller (Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir, Konya) dışındaki Mükellefler / İşverenler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına 1 Mart 2020 tarihinden itibaren başlanacaktır.

Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Saygılarımla,

Ali ŞAHİN

Başkan

1 Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No 7)